КОРОЛЕВА ЄЛИЗАВЕТА ІІ ЧИ ПРОСТО ЛІЛІБЕТ

ЇЇ ВЕЛИЧНІСТЬ КОРОЛЕВА ЄЛИЗАВЕТА ІІ ЧИ ПРОСТО ЛІЛІБЕТ: ДВІ СУТНОСТІ МОНАРХА ЕПОХИ

Респондент: Наукове товариство студентів історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка.

Спілкувалася: Васьків Юлія – фахівець Відділу маркетингу і комунікації ЛНУ ім. І. Франка.

Нещодавно увесь світ сколихнула звістка про смерть Єлизавети ІІ. Навіть не віриться, що вже сьогодні поряд з її іменем у вікіпедії ми бачимо визначення «колишня королева Великої Британії», важко й осягнути те, що Її Величність понад 70 років правила Сполученим Королівством та 14-ма країнами Співдружності націй. Про життя монарха епохи ми поспілкувалися з науковим товариством студентів історичного факультету, тож пропонуємо найцікавіше із нашої розмови прочитати й вам!

Яким було дитинство королеви? Чи є якісь факти з того періоду, які були б цікаві нашим читачам?

Її Величність народилась 1926 року. Батьками принцеси були принц Альберт, син короля Джорджа V, та герцогиня Йоркська Єлизавета. З дитинства Лілібет, так називали майбутню Королеву у родині, мала титул принцеси Йоркської.

Очевидно, що Єлизавета не була першою у лінії спадкування, а, отже, не правильно було б сказати, що її дитинство проходило в підготовці до майбутнього титулу. Батьки Лілібет зводили до мінімуму спілкування дочки з однолітками: вважали, що так вона буде більш здоровою. Домашнє навчання було традицією для королівських сімей, не винятком стала і майбутня Єлизавета ІІ. Ще з дитинства дівчинка любила їздити на конях, це хобі залишилось у Королеви на все життя, що й підтверджує чимало фотографій.

1936 року, у 10-річному віці, Лілібет стала спадкоємицею монарха: після смерті її діда, Джорджа V, його син, король Едвард VIII, зрікся престолу через 11 місяців після коронації, отож наступним королем став його брат, за сумісництвом батько Єлизавети ІІ, Джордж VI.

 

Чимало сайтів публікувало фото королеви Єлизавети ІІ біля військового автомобіля в часи ІІ Світової війни. Як представниця королівської родини вирішила піти на військову службу і чи насправді була на фронті?

Друга Світова війна почалась 1939 року, на той час майбутній Королеві було 13 років. Спочатку її роль зводилась до участі у протиставленні сімʼянина короля Джорджа VI та Адольфа Гітлера, який не мав родини. Перший виступ на радіо у програмі BBC “Дитяча година” Єлизавета дала у жовтні 1940 року, тоді Британію накрили потужні бомбардування. Вона говорила, що вони з сестрою Маргарет залишились вдома, що дуже підтримало бойовий дух британців. Її Величність була почесним полковником Королівських гренадерів і 1942 року прийняла парад.

Щодо реальних дій Королеви, повʼязаних з фронтом, то варто згадати, що 1945 року вона вступила до Жіночої Допоміжної Територіальної Служби у ролі водійки, де мала номер 230873. Ці навички вона здобула на тритижневих курсах, де навчалась основ механіки та водила вантажівку.

 

Як Єлизавета ІІ стала королевою? Так-так, можете розповісти про церемонію детальніше, це дууууже цікаво!

Про своє сходження на престол Її Величність дізналась раптово, під час туру країнами Співдружності. На момент смерті свого батька вона перебувала в Кенії. Вже через два дні після відходу Джорджа VI вона склала присягу Таємній Раді, також було оголошено про її виступ у роль монархині з балкона Сент-Джеймського палацу.

Королева Єлизавета ІІ була першим монархом, коронацію якого транслювали по телебаченні. Проти цього був сер Вінстон Черчилль, проте Єлизавета ІІ наголосила, що люди мають бачити її, щоб вірити. Прямий ефір тоді дивилось понад 27 мільйонів глядачів. Сама коронація відбулась 2 червня 1953 року у Вестмінстерському абатстві. Місця на це дійство глядачі займали за добу, а за самою процесією стежило близько 7 тисяч поліціянтів.

Як зазначила сама Королева, карета, у якій вона їхала, була дещо незручною, вона увесь час підстрибувала на жорстких сидіннях. Корона святого Едуарда, яку одягнула Єлизавета ІІ, була повністю виготовлена із золота й важила понад два кілограми. Для Її Величності вона викликала дискомфорт, бо для прочитання промови було важко навіть ледь опустити голову вниз. Сукню для такого дійства виготовив Норман Гартнелл, вона була зроблена з білого атласу й прикрашена гербами Великої Британії та Співдружності Націй. Після коронації Єлизавета ІІ відправилась у турне, а відтак стала першою монархинею, що відвідала Австралію та Нову Зеландію.

 

 

Британія відкрито підтримує Україну в час повномасштабного вторгнення. Чи робила якісь офіційні заяви та промови щодо нашої країни Єлизавета ІІ?

Її Величність через низку причин, а особливо, її вік, стан здоровʼя та, скоріш за все, бажання відсторонитись від геополітичних і військових питань, рідко висловлювала свою думку щодо війни в Україні. Однак на День Незалежності в серії твітів посольства Великої Британії в Україні йшлося про привітання народу України. Також у повідомленні до Президента Зеленського Єлизавета ІІ зазначила: “Я дуже рада передати народу України мої щирі привітання щодо святкування Дня Незалежності. У цей надважкий рік я сподіваюсь, що українці в Україні та по всьому Світу матимуть можливість вшанувати свою культуру, історію та ідентичність. Нехай кращі часи очікують нас у майбутньому”.

17 травня 2022 року, під час бранча щодо відкриття спеціальної лінії Лондонського метро, присвяченої Її Величності, Королева була одягнена в жовте пальто та мала капелюшок у кольорах українського прапора.

Також у березні цього року Королева зробила пожертву в Комітет з надзвичайних ситуацій задля допомоги українським біженцям, демонструючи так свою підтримку.

Український дизайнер Руслан Багінський розробив спеціальний капелюшок для Королеви, який вона обрала з понад 20 ескізів. Єлизавета ІІ з радістю прийняла подарунок, що було винятком, оскільки Її Величність мала власного дизайнера капелюхів. Головний убір був переданий Мелінді Сіммонс, пані послу Великої Британії в Україні.

 

У 2021 році помер Принц Філіп. Як пережила цю втрату королева?

Минулого року відійшов у інший світ чоловік Єлизавети ІІ принц Філіп. Члени родини дуже любили батька та дідуся, оскільки, протягом років він залишався простою людиною. Він часто проводив час із сімʼєю, тож звістка про його смерть боляче вдарила по усіх членах королівської родини, а особливо по Її Величності. Поховання принца відбулось 17 квітня 2021 року. Єлизавета ІІ особисто обрала білі квіти, які прикрасили труну, серед них була й записка від монархині з текстом ‘in loving memory’ із підписом «Лілібет». Королева назвала чоловіка своєю “головною силою” і зазначила, що вона назавжди буде в боргу перед ним.

Син Королеви, принц Ендрю, згодом розповів, що ця подія стала для Королеви потрясінням: вона описувала свій стан, як величезну порожнечу. Багато дослідників зазначають, що саме смерть принца Філіпа значно погіршила здоровʼя Королеви.

 

Насамкінець просимо порадити нашим читачам фільми чи серіали про королівську родину. Думаємо, що багатьом буде цікаво переглянути такі кінострічки!

  • Розпочнемо із найбільш відомого серіалу «Корона» (2016). Цікава стрічка з чудовим акторським складом, яка розкриває всі таємниці королівської родини. А ще це точно must-watch для будь-якого поціновувача британського акценту
  • «Королева» (2006) – стрічка про наслідки смерті принцеси Діани для королівської родини, яка принесла Оскар виконавиці ролі Єлизавети ІІ Гелен Мірен.
  • «Лондонські канікули» (2015) – комедія з елементами мелодрами, яка показує моменти святкування перемоги над нацизмом на тлі історії закоханості.

Щиро віримо, що це інтерв’ю дало вам можливість ознайомитися із життєвою історією, безперечно, великої людини, яка на жаль сьогодні вже не з нами. Нехай приклад Єлизавети ІІ надихає кожного бути відданими, наполегливими, життєрадісними та мудрими у своїх рішеннях.